Nieuws

Len Munnik draagt tekeningen over aan de Atlas Van Stolk

23.06.2017

Len Munnik (1945) tekenaar voor het dagblad Trouw en voor verschillende politieke en maatschappelijke organisaties (o.a. Wakker Dier, SP) draagt zo’n 20.000 tekeningen over aan de Atlas Van Stolk. De tekeningen worden gedigitaliseerd, waardoor ze vervolgens bekeken kunnen worden via de website. Munnik won in 1989 de Ton Smits Penning  en in 1996 de Inktspotprijs. Voor de Atlas Van Stolk zijn de tekeningen een mooie aanvulling op de reeds in bezit zijnde collectie politieke en maatschappelijk betrokken prenten en tekeningen.

Lees meer >

NRC Handelsblad: Atlas Van Stolk, een verborgen schat - februari 2017

01.05.2017

In februari 2017 verscheen er een mooi artikel over de Atlas Van Stolk in het NRC Handelsblad.

 

Lees meer >

RRKC advies | Wees zuinig op de Atlas Van Stolk

01.05.2017

Op dinsdag 7 maart heeft de RRKC het advies over de Atlas van Stolk gepubliceerd. Met zo’n 250.000 prenten, tekeningen, foto’s en affiches is het één van de belangrijkste nationale beeldcollecties. De verzameling is vernoemd naar Abraham van Stolk (1814-1896), zoon uit een bekende Rotterdamse familie van houthandelaren.

Lees meer >

Recente aanwinst: Theo Gootjes

19.12.2016

De Atlas Van Stolk is ruim vierduizend spotprenten rijker. Met een bijdrage uit het Damanfonds is een omvangrijke collectie tekeningen van cartoonist Theo Gootjes aangekocht. Gootjes tekende voornamelijk voor Het Vrije Volk en het Rotterdams Dagblad. Een aanmerkelijk gedeelte van zijn tekeningen heeft hij onlangs overgedragen aan de Atlas.

Lees meer >

Mijlpaal bereikt: meer dan 50.000 items op de website

30.05.2016

Vandaag is een nieuwe mijlpaal bereikt: maar liefst 50.000 foto's, prenten, tekeningen en andere afbeeldingen zijn vanaf nu op onze website te bezichtigen. Abraham van Stolk begon rond 1830 met het verzamelen van prenten om zo de Nederlandse geschiedenis in beeld te brengen. Hij kon toen onmogelijk weten dat nu, bijna 200 jaar later, zijn verzameling over de gehele wereld in vrijwel iedere huiskamer kan worden bekeken.  Dankzij de digitalisering van de Atlas Van Stolk is het mogelijk geworden. Nog dagelijks wordt deze online collectie uitgebreid.

Lees meer >

Recente aanwinst: Dirk en Jan Anthonie Langendijk

18.04.2016

De Atlas Van Stolk blijft de collectie uitbreiden met nieuwe aanwinsten. Enkele weken geleden is een collectie tekeningen en prenten aangekocht, gemaakt door Dirk Langendijk (1748-1805) en zijn zoon Jan Anthonie (1780-1818). Dirk Langendijk was een Rotterdamse tekenaar, schilder en etser die bekend staat om zijn afbeeldingen van politieke en militaire taferelen. Zijn zoon, Jan Anthonie Langendijk, trad in zijn vaders voetsporen en werd eveneens tekenaar. De aankoop bestaat uit ruim 60 tekeningen, aquarellen en etsen.

Lees meer >

Nu verkrijgbaar: Beeldkraken deel 1 en 2

29.07.2015

We leven in een beeldcultuur. Maar … weten we wat we zien? 

Honderd jaar geleden stonden er geen foto's op de voorpagina van de krant, inmiddels staan er amper nog letters. Tegenwoordig ziet een mens in één dag evenveel beelden als een burger in de gouden eeuw in zijn hele leven. Beeldkraken gaat de strijd aan met het beeldanalfabetisme. De boekjes vertellen over de geschiedenis van een beeld en gaan terug naar de bron. Ze helpen ook bij het ontcijferen van beeldcodes. Kortom: ze leren hoe je beeldkraker wordt.

Lees meer >

Gezocht: hét beeld van onze tijd

28.07.2015

Aan geschiedenisdocenten en hun leerlingen doen we de volgende oproep: welk beeld typeert onze tijd en hoort daarom thuis in de Atlas Van Stolk? Het is een ideale gelegenheid om een beeld te leveren ‘voor de eeuwigheid’. Want de Atlas met zijn kwart miljoen beelden over de Nederlandse geschiedenis bewaart zorgvuldig. Al meer dan tweehonderd jaar. 

Lees meer >

Pagina's