Heden en Verleden: de Pier van Scheveningen mogelijk gered

10.10.2014

De Scheveningse Pier krijgt mogelijk een tweede kans. Curator Marc Udink heeft bekend gemaakt dat een serieuze partij een intentieverklaring heeft ondertekend. Volgens Udink zou de Pier in de lente van 2015 weer geopend kunnen worden.

De huidige pier is de tweede pier op deze locatie. De eerste pier, het zogeheten Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, werd geopend in 1901 door prins Hendrik. In het paviljoen kon onder meer van muziekuitvoeringen, toneelvoorstellingen en acrobatiek worden genoten. Dit veranderde in het voorjaar van 1942, toen de Duitsers de Pier in gebruik namen als opslag. Bovendien werd er afweergeschut op de Pier geplaatst om zo invasies vanaf zee te voorkomen. In 1943 brandde het Wandelhoofd echter geheel uit; de oorzaak hiervan is nooit helemaal duidelijk geworden.

In 1961 werd de tweede, huidige pier opengesteld voor publiek. Een jaar later werd de kenmerkende uitkijktoren geopend. Na een grote brand in 2011 en door achterstallig onderhoud werd uiteindelijk in oktober 2013 besloten de Pier te sluiten, omdat deze niet veilig genoeg meer zou zijn. Of de nieuwe plannen de Pier er weer net zo uit laten zien als in zijn hoogtijdagen, is nog even afwachten.

De eerste Pier in de jaren '30

De tweede Pier in de jaren '60

In de rubriek 'Heden en Verleden' wordt een koppeling gelegd tussen het nieuws van de dag en beelden uit de collectie van de Atlas Van Stolk