Heden en Verleden: Eurovisie Songfestival

13.05.2014

Zaterdag 10 mei greep Nederland op het Eurovisie Songfestival net naast de eerste plaats. Het duo The Common Linnets moest met het lied ‘Calm After the Storm’ genoegen nemen met zilver. De winst ging uiteindelijk naar de zanger(es) Conchita Wurst, die namens Oostenrijk het nummer ‘Rise like a Phoenix’ vertolkte.

Conchita Wurst is een travestiet die ervoor gekozen heeft om zich weliswaar als vrouw te kleden, maar om eveneens zijn baard te laten staan. Op deze manier probeert hij discussie op te wekken over tolerantie , en met succes. In landen als Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland werd gedemonstreerd tegen de deelname van Wurst. Dit kon hem er echter niet van weerhouden om de winst in de wacht te slepen.

Of het nu gaat om travestieten of om aangeboren afwijkingen, vrouwen met baarden wekken altijd veel opzien. In de negentiende eeuw waren bebaarde vrouwen dan ook op menige kermis te aanschouwen. In de afgelopen honderd jaar is veel veranderd, maar er is ook veel hetzelfde gebleven: we kijken nog steeds met grote nieuwsgierigheid naar onze ietwat andere medemens. In plaats van het bezoeken van een kermis hoeven we hier tegenwoordig echter alleen maar onze tv voor aan te zetten.

 'Buitengewoone vrouw'

In de rubriek 'Heden en Verleden' wordt een koppeling gelegd tussen het nieuws van de dag en beelden uit de collectie van de Atlas Van Stolk