Heden en Verleden: Gemeenteraadsverkiezingen

19.03.2014

Het is 19 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. In vrijwel alle gemeenten in Nederland kan beslist worden over de toekomst van het plaatselijke bestuur. Om deze reden wordt er al enige weken campagne gevoerd door zowel lokale als landelijke politici.

Al deze campagnes zorgen er echter niet voor dat het uitbrengen van een weloverwogen stem er gemakkelijker op wordt. Bij verkiezingen lijkt het namelijk allang niet meer om het beste verkiezingsprogramma te draaien. Gevatte oneliners en het verkrijgen van media-aandacht staan doorgaans veel hoger op de lijst van prioriteiten, waardoor de eigenlijke standpunten ondergesneeuwd raken. Dit gegeven viel cartoonist Fritz Behrendt in de jaren ’70 ook al op. Op zijn spotprent wordt de kiezer à la het boek 1984 via de televisie gehersenspoeld door de politicus op het scherm. Het toestel dient gelijk als stembus, en zonder na te denken stopt zijn de kiezer zijn stembiljet in het apparaat. Een schrikbarend beeld, dat echter steeds meer werkelijkheid wordt. Het tv-programma lijkt het verkiezingsprogramma overbodig te maken. Het is te hopen dat de mensen die hun stem bij deze gemeenteraadsverkiezingen hebben uitgebracht, niet op een dergelijke manier hebben gehandeld.

 Overtuigende verkiezingsspots

In de rubriek 'Heden en Verleden' wordt een koppeling gelegd tussen het nieuws van de dag en beelden uit de collectie van de Atlas Van Stolk