Nu verkrijgbaar: Beeldkraken deel 1 en 2

29.07.2015

We leven in een beeldcultuur. Maar … weten we wat we zien? 

Honderd jaar geleden stonden er geen foto's op de voorpagina van de krant, inmiddels staan er amper nog letters. Tegenwoordig ziet een mens in één dag evenveel beelden als een burger in de gouden eeuw in zijn hele leven. Beeldkraken gaat de strijd aan met het beeldanalfabetisme. De boekjes vertellen over de geschiedenis van een beeld en gaan terug naar de bron. Ze helpen ook bij het ontcijferen van beeldcodes. Kortom: ze leren hoe je beeldkraker wordt.

In het eerste deel van Beeldkraken, dat als subtitel 20 Nieuwe Schoolplaten heeft, komt de geschiedenis voorbij van Tweehonderd jaar koninkrijk. De schoolplaten worden verklaard door een specialist. Met bijdragen van o.a. Han van der Horst, Jan Blokker jr., Bas Blokker, Elise Storck, Martijn Kleppe, Vincent Mentzel en Herman Pleij. Met het tweede deel, Beeldkraken in de klas, kan de geschiedenisdocent direct aan de slag. Lesbrieven geven aan hoe de schoolplaten zijn te gebruiken. De leerling leert bewust te kijken en op zoek te gaan naar de bronnen van een beeld. Verder wordt een beeld geschetst van het vak geschiedenisdocent. Hoe was het vroeger? Hoe is het nu? En hoe zal het zijn in de toekomst?

De twee boeken vormen samen een geheel en zijn beide vanaf heden verkrijgbaar, zowel online als bij de betere boekhandel. Beeldkraken wordt uitgegeven door Trichis. Voor meer informatie over de schoolplaten zelf kunt u links klikken op 'schoolplaten'.