Tentoonstelling in Schielandshuis Rotterdam

8 jul 2011 - 2 okt 2011

Kranten - 400 jaar nieuws op papier

beschrijving verbergen

Kranten - 400 jaar nieuws op papier 1/3

De krant houdt ons alweer zo'n 400 jaar op de hoogte van het laatste nieuws. Een samenleving zonder deze berichtgeving is ondenkbaar. De expositie Kranten, 400 jaar nieuws op papier toont bijzondere voorbeelden van de papieren krant uit haar  lange bestaan. De Atlas Van Stolk laat in Kranten vanaf 8 juli in het Schielandshuis een overzicht van de geschiedenis van de krant zien.

De krant in de Republiek
Vanaf het begin van de zeventiende eeuw maakt de pers in de Republiek een bloeiperiode door. Bijna iedere stad in het land krijgt een eigen krant, zoals de  Amsterdamsche -, Rotterdamsche -, Leeuwarder – en Haarlemse Courant. De laatste twee kranten bestaan zelfs nog steeds.

Tabloid
Steeds meer kranten stappen tegenwoordig over op het tabloidformaat. Dit formaat bestaat echter al veel langer. In de Franse tijd had de heffing van een zware belasting op krantenpapier invloed op de grootte. Het was dus voordeliger om kranten op tabloidformaat te produceren. Pas met de afschaffing in 1869 van dit dagbladzegel werd het formaat weer groter tot het bekende broadsheet-formaat.

 

     

1/1