12 mrt 2011 - 26 jun 2011
Wajang Foxtrot
Wajang Foxtrot 1/2
Het verhaal over Nederlands-Indië is één van de meest fascinerende hoofdstukken van onze geschiedenis. Vanaf de VOC-tijd is zij bezongen en verklankt in zeemans- en soldatenliederen, amusementsmuziek, cabaret, liedjes van heimwee en verlangen en klassieke composities. De Atlas Van Stolk laat in Wajang Foxtrot vanaf 12 maart in het Schielandshuis voor het eerst de geschiedenis van Nederlands-Indië zien vanuit het oogpunt van de muziek.
Bijzondere aanwinst
De aanleiding voor de tentoonstelling Wajang Foxtrot, Indië in klank en beeld is een bijzondere aanwinst van zo'n honderd exemplaren van Indische bladmuziek voor de Atlas Van Stolk in Rotterdam. De composities weerspiegelen verrassende tot noten gestolde (Nederlandse) getuigenissen van ervaringen met de Gordel van Smaragd. De kleurrijke muziekomslagen geven een gevarieerd en indringend beeldverhaal van de Nederlandse aanwezigheid in Indië vanaf de strijd in Atjeh tot de politionele acties en onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.
Heimwee
Behalve strijdlustige marsmuziek zijn er ook musicale composities gemaakt over de gevoelens van heimwee van zowel de militairen (Meisjelief ik zal je schrijven) als van de geliefde thuis (Als ik zo je foto zie). Maar pas echt schrijnend is het levenslied van Willy Derby, Hallo Bandoeng!, over de eerste telefoonverbinding naar de Oost: een oma in Den Haag die voor het eerst de stem van haar kleinkind hoort om vervolgens overmand door emoties te bezwijken.
1/1
