Onderwijs

Niets is wat het lijkt… Beeldkraken is een onderwijsproject dat leerlingen leert met een kritische blik naar beelden te kijken.

 

Beeldkraken is het educatieve programma van Atlas Van Stolk. Het maakt gebruik van beelden uit de collectie. Beeldkraken leert jongeren bewust om te gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Veel jongeren zijn zich niet altijd bewust van de macht en kracht van beelden, die een belangrijke invloed uitoefenen op het dagelijks leven. Het lesprogramma stimuleert kritisch kijken en bronnenonderzoek. Elke lesmodule draait om één afbeelding uit de verzameling. De module heeft een vaste structuur en gaat daarmee steeds dieper op betekenis en duiding van het beeld in. Jongeren leren hoe betrouwbaar een beeld is, welk doel het heeft en hoe het beeld tot stand is gekomen. Door kritisch te kijken kraken ze zo de ‘code’ van het beeld. Beeldkraken richt zich op een brede doelgroep: vanaf bovenbouw basisschool tot en met bovenbouw voortgezet onderwijs.

 

Gratis lesmateriaal vind je op de website van Beeldkraken of ga aan de slag met de multitouch Belevenistafels op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek. Momenteel worden via deze tafels tientallen modules aangeboden over uiteenlopende maatschappelijke en historische thema’s. De website biedt meer dan 200 modules, en maandelijks worden nieuwe modules toegevoegd.

Op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek vind je verschillende activiteiten rondom erfgoed en burgerschap. Naast Beeldkraken vind je er ook de Erasmus Experience,kan je een workshop over erfgoed volgen en een bezoekje brengen aan de expo over de punter. Heb je interesse in een gratis bezoek of wil je meer informatie, mail dan naar
erfgoededucatie@bibliotheek.rotterdam.nl

 

Op de website van Bibliotheek Rotterdam staat informatie over mogelijkheden hoe de bibliotheek kan ondersteunen in het gebruik van Beeldkraken als onderdeel van het onderwijscurriculum.