Over Ons

Atlas Van Stolk is de grootste beeldcollectie over de Nederlandse geschiedenis, met ruim een kwart miljoen objecten. UNESCO Nederland voegde deze collectie in 2022 toe aan het ‘Netherlands Memory of the World Register’ om het maatschappelijk belang van Atlas Van Stolk voor Nederland te benadrukken.

 

Het woord ‘Atlas’ verwijst niet naar een boek met landkaarten, maar is een negentiende-eeuwse term voor verzameling. De Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk (1814-1896) had een passie voor vaderlandse geschiedenis en startte rond zijn twintigste levensjaar de collectie die wij nu kennen als Atlas Van Stolk. Hij verzamelde prenten, tekeningen, foto’s en affiches. Na zijn dood ging de verzameling over op zijn zoon en de Atlas werd daarna lange tijd uitgebreid en onderhouden door zijn familie, die nog altijd betrokken is. De Atlas bestaat nu uit zo’n 270.000 prenten, tekeningen, foto’s en affiches, die dateren van circa 1500 tot heden. De collectie Atlas Van Stolk wordt tot op de dag van vandaag aangevuld met nieuwe beelden. Atlas Van Stolk is daarmee niet alleen de grootste, maar ook de enige actieve Atlas in Nederland.

 

De Stichting Atlas Van Stolk is de eigenaar van de collectie. Sinds 2021 huist de collectie in de openbare Bibliotheek Rotterdam. Daar is Atlas Van Stolk onderdeel van Erfgoed in de Bibliotheek. Het erfgoedteam in de bibliotheek draagt zorg voor beheer, registratie, ontsluiting, uitbreiding, presentatie van de Atlas. Samen met de andere erfgoedcollecties, zoals de Erasmuscollectie (sinds 2023 ingeschreven in het internationale UNESCO Memory of the World Register) levert Atlas van Stolk een bijdrage aan de maatschappelijke missie van de bibliotheek. In lijn met de filosofie van Van Stolk benadrukt de collectie het belang van vrijheid van meningsuiting. De verzamelde objecten geven een bijzondere indruk van de veranderende Nederlandse maatschappij door de jaren heen. Daarmee moedigt de collectie actief burgerschap aan door kritisch naar de maatschappij te kijken.